2011. február 17., csütörtök

Csokis Pavlova torta


Évente egyszer-kétszer rám jön, hogy Pavlova tortát csináljak. Párszor már elgondolkodtam, miért ilyen ritkán? de igaziból nem tudom a választ. Talán amiatt, mert ebből én tényleg nem tudok egy rendes szeletnél többet enni egyszerre. Vagy talán amiatt, mert az alábbi, 6 tojásfehérjés receptből szoktam csinálni, amiből tekintélyes mennyiség lesz, és vendégeket kell hívni, hogy elegen legyünk rá (közeli hozzátartozóim lehet, hogy ezzel nem értenek egyet :))

Mindenesetre most megint elegen voltunk együtt és alkalom is volt, így készült el a képen látható példány.

Hozzávalók:
6 tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 teáskanál balzsamecet
3 evőkanál kakaópor
90 g étcsoki forgács (krumplihámozóval készült)
1 teáskanál étkezési keményítő (elhagyható, állítólag a szilárdságát javítja)
a tálaláshoz tejszínhab, gyümölcs

Elkészítés:
A tojásfehérjéket robotgéppel el kell kezdeni felverni. Ahogy kezd összeállni, mehet bele apránként a porcukor, ezzel addig verni, amíg jó kemény és fényes lesz a hab. Utána tettem bele az ecetet, kakaóport.


Végül megy bele az étcsoki forgács. Még nincs abban tapasztalatom, hogy számít-e, fakanállal vagy a habverővel keverem bele, most az egyszerűség kedvéért a habverőt használtam.

A kész masszát olajjal vékonyan megkent sütőpapírra kell halmozni, és ha tortát készítünk, nagyjából kerekre formázni. Sütés közben kicsit kilapul, a méretezésnél erre számítsunk. (Továbbá meg nem erősített hírek szerint ha nagyon lapos, kiszárad és oda a belsejének nyúlós-ragacsos jellege.) Ha viszont nagyon magas, beomlik a közepe, ezt egy kis homorítással ("fészek") lehet elkerülni.

150 fokra előmelegített sütőbe kell tenni, és azonnal mérsékelni kell a hőmérsékletet 120 fokra. Ezen a hőfokon sül kicsit több, mint 1 órát.

Az összes recept egybehangzóan figyelmeztet arra, hogy a sütési idő lejártával ne vegyük ki azonnal a tortát a sütőből, hanem hagyjuk ott lassan kihűlni (kicsit ki lehet támasztani a sütőt pl összehajtott konyharuhával). Ez kb még egy óra.

A torta ezen a ponton nem túl vonzó kinézetű, sápadt és repedezett, vagy akár beomlott kicsit. Sebaj. Erre jó az angolszász népek úton-útfélen alkalmazott desszert megoldása: halmozzunk a tetejére valamit! Jelen esetben egyébként ízben is nagyon hiányozna a csokis torta mellől a tejszínhab és a (nálunk jellemzően piros bogyós) gyümölcs. Figyelem, valódi tejszínt kell használni, flakonosat ne állítsunk ilyen mértékben a középpontba!

A szeletelést engedjük át előzékenyen az ünnepeltnek :))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
A bejegyzésekben szereplő valamennyi fotó szerzői jogi védelem alatt áll és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.