2012. október 23., kedd

Őszi sajttorta

Úgy alakult, hogy mostanában zsinórban több receptet is kipróbáltam Lila Fügétől, részben a szakácskönyvéből, részben a blogjáról. Ez a "sajttorta" - pontosabban kis poharakban készült kanalazni való - a könyvben található recept alapján készült, csak pár dolgot változtattam rajta, lévén, hogy az eredetiben eper szerepel, aminek így október táján már nincs szezonja.

Hozzávalók 3 kis pohárhoz:

8 dkg kakaós keksz (Hobbit)
3 dkg vaj + egy kevés a formák kikenéséhez
20 dkg natúr krémsajt (Philadelphia)
fél dl kefir
4 dkg porcukor
1 evőkanál liszt
1 tojás
10-15 szem szilva

A sütéshez használt kis formákat kivajazzuk. A kekszes alaphoz a kakaós kekszet összetörjük vagy késes aprítógéppel megdaráljuk, összekeverjük az olvasztott vajjal és a kis formák aljára simítjuk. A töltelék hozzávalóit is összekeverjük és szétosztjuk a három tálkában. A formákat egy mélyebb tepsibe tesszük és a tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a formák félig vízben álljanak. Így toljuk be a tepsit a 160 C fokos sütőbe és sütjük kb. 35 percig. Akkor kell kivenni, amikor a töltelék közepe még remegős. 

A szilvát kimagozzuk, és ízlés szerint kevés cukorral, fahéjjal megszórva, lefedve megsütjük (kb. 30 perc ez is). Ha kihűlt a krém is és a szilva is, a poharakba adagoljuk a gyümölcsöt. Hűtőben kell tárolni, de szerintem finomabb, ha fogyasztás előtt kicsivel kivesszük és hagyjuk "felengedni".     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
A bejegyzésekben szereplő valamennyi fotó szerzői jogi védelem alatt áll és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.