Magyarul lepény, méghozzá sós lepény. (Én nem tudok franciául, úgyhogy sokáig zavarban voltam, ha ki kellett mondani a nevét, pedig olyan egyszerű, hogy "kis". Csak ez meg kicsit viccesen hangzik magyar szövegkörnyezetben...)
Nekem a tökéletes hétköznapi vacsora, minden nap meg bírnám enni, ha valaki megcsinálná... (de én magam azért ilyen gyakran nem veszem rá magam a készítésére) Előnye pedig, hogy pár alapanyagon túl bármit tehetünk bele, és hogy melegen, hidegen egyaránt finom (na, ez elég szakácskönyvesen hangzott, bocs :))
A tésztához kell (én most Jamie receptjét használtam):
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
1 tojás
kevés reszelt sajt
csipet só
A tésztát összegyúrjuk (türelem, az elején nem úgy fest, mint ami nagyon össze akarna állni, ha végképp nem halad a dolog, kis vízzel vagy tejjel segíthetünk neki) és a tortaformának megfelelő méretre kinyújtjuk. (Ez a mennyiség a 30 cm átmérőjű klasszik piteformámhoz passzol.) A formába egyengetjük a tésztát, a kilógó felesleget levágjuk, és folpackba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük legalább 1/2 órára, vagy ha úgy időzítünk, a másnapi felhasználásig.
A töltelék:
10 dkg krémsajt
15 dkg tejföl
2 tojás
-> ezek alkotják a töltelék alapját, ezen túl a belevaló szabadon variálható, a mostani esetben volt még benne
1 fej hagyma
15 dkg füstölt sonka
10 dkg spenót
A sütés menete:
Ha kerámia vagy üveg tálban sütjük, akkor a mélyhűtőből közvetlenül a HIDEG sütőbe tegyük a tésztát, és kezdjük melegíteni 190 fokra. Kb. 15 perc alatt sül meg világos aranybarnára, ez a "vakra sütés", a tészta előkészítése. (És a mélyhűtős a módszerrel kihagyható a babokkal vagy más nehezékekkel végzendő elősütés.)
Ezt követően kerül bele a töltelék, és a tetejére reszelt sajt. Megy vissza a sütőbe, kb. további 25-35 percre.
Voilá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése