2011. március 23., szerda

Kókuszos keksz


Az általam elképzelt "ideális háztartáshoz" hozzátartozik, hogy mindig van valami süti a kamrában, amire rá lehet járni, reggel a tea mellé, vagy munkából hazaérve be lehet kapni pár falatot belőle. És persze az ideális háziasszony ezt saját maga készíti. Hát.... szoktam sütni, de azért az nem mondható el, hogy házi aprósütikkel van tele a spájz (vagy spejz?), főleg, hogy ha valamit csinálok, az friss fogyasztásra készül, és csak 1-2 napig tart ki. Szóval ez a kókuszos keksz gyakorlatilag az első olyan süti, amit arra sütök, hogy 1-2 hétig a dobozban álljon és várja az érdeklődőket. A recept egy 1001 aprósüteményt felvonultató "lexikonból" származik, milyen szerencse, hogy rábukkantam a nagy tömegben :))

Hozzávalók:
12 dkg liszt (én kb. 1/4 részben teljes kiőrlésűt használtam)
6 dkg cukor
5 dkg zabpehely
10 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
16 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál méz

A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a mézet. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat képzünk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük olyan távolságra egymástól, hogy legyen helyük kicsit szétterülni. (A massza állaga alkalmas arra is, hogy kis golyókat formázzunk belőle, de azt tapasztaltam, hogy akkor nem lesz olyan ropogós és omlós a végeredmény, mintha kanállal formáznánk.)
150 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sül. Melegen még picit puha, óvatosan kell leszedni a papírról és rácsra, tálcára tenni hűlni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
A bejegyzésekben szereplő valamennyi fotó szerzői jogi védelem alatt áll és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.