2011. július 5., kedd

Csokikrém...

... vagy másszóval macerás csokipuding. Végeredményét tekintve az íze ugyanis nagyon hasonlít egy jófajta főzött csokipudinghoz, elkészítését tekintve azonban gőzölt krémről van szó. Jamie Oliver receptje alapján készült (nagyjából), és a hasonló krémek közül azért választottam, mert (a) csokirajongó a család és (b) ebben nem nyersen vagy kicsit összemelegítve szerepel a tojássárgája.

Hozzávalók 3-4 adaghoz:
2 dl tej
3 dl tejszín
6 tojás sárgája
50 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál (nem cukrozott) kakaópor
reszelt vagy forgácsolt étcsoki
a díszítéshez tejszínhab

A tojássárgákat összekeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és kakaóporral. Közben összemelegítjük a tejet és a tejszínt, de tényleg csak melegítjük, nem túl forróra, pár perc kell csak hozzá. A langyos tej-tejszín keveréket óvatosan, apránként és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásos keverékhez. A leginkább reggeli kakaóhoz hasonlító illatú és állagú folyadékot akkora fémtálba tesszük, ami ráillik egy kisebb lábosra, a lábosban vizet forralunk, és ezen forrásban lévő víz fölött fog apránként besűrűsödni a folyadékunk. A folyamatos keverést nem elfelejteni!

Közben a sütőt előmelegítjük 150 C fokra, és előkészítjük a folytatást. Kell 3 vagy 4 tűzálló tálka, pohár, stb., egy akkora tepsi, amibe mind belefér. A tálkákat várakozóan elrendezzük a tepsiben és minden tálka aljára 1 evőkanál reszelt vagy forgácsolt étcsokit teszünk. Az előkészítéshez tartozik még a vízforralás, annyi forró vízre lesz szükség, amivel a tálkák feléig fel lehet tölteni a tepsit.

Közben valószínűleg besűrűsödött a krém, a szakértők szerint onnan lehet tudni, hogy jó, ha a kanál hátáról nem folyik le, hanem bevonja azt. Átszűrjük egy kancsóba, és onnan óvatosan beleöntjük a tálkákba a folyadékot. (Plusz pontot ér, ha nem kavarodik fel a reszelt csoki.) Mehet a tepsibe a forró víz, a tepsi meg a sütőbe.

A sütési idő nekem (3 csészével készült) 45 perc volt, egy egész kicsit kevesebb is elég lett volna. Nézegetni kell, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor már összeáll, de még rezgős a cucc, és feltehetőleg a belseje sem folyós.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
A bejegyzésekben szereplő valamennyi fotó szerzői jogi védelem alatt áll és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.