2011. július 23., szombat

Barackos gombóc


Barack és szilva szezonban mindig eszembe jut, hogy gombócot kellene csinálni. Gyerekkoromban sokszor kuktáskodtam, mikor gombóc vagy nudli készült, de csak pár éve próbáltam meg egyedül elkészíteni a krumplis tésztát. Bírom az olyan recepteket, hogy annyi liszt kell bele, "amennyit felvesz", de jelen esetben nemcsak a nagymamám, a Horváth Ilona szakácskönyv is ezzel a fordulattal operál.

Hozzávalók:
1 kg krumpli (lisztes, szétfővős fajta)
1 tojás
1 kiskanál só
1 evőkanál zsír
liszt, amennyit a krumpli felvesz (kb. 4-5 marékkal ment bele)

15-20 szem sárgabarack

zsemlemorzsa és olaj a prézlihez

Kezdésképpen a krumplit héjában meg kell főzni, és még melegen meghámozni, krumplinyomón átnyomni. Utána meg kell várni, míg legalább langyosra hűl, mert a meleg krumplival nem lehet rendes tésztát csinálni. Addig is feltehetjük a gombócok kifőzéséhez a fazék vizet, kevés sóval, és elkezdhetjük a zsemlemorzsát pirítani az olajjal.

Ha kihűlt az áttört krumpli, hozzáadjuk a tojást, sót, zsírt, és 2-3 marék lisztet, elkezdjük összegyúrni, és a lisztet apránként tovább adagolva megnézzük, mennyi az annyi. Előbb-utóbb azt fogjuk tapasztalni, hogy már nem úgy néz ki a tészta, mintha sok krumplit összekevertünk volna valamivel, hanem egységes és tésztaszerű lesz az anyag, nem nyúlós-ragadós, és nem nagyon kemény. Ekkor lehet jól alálisztezve kinyújtani, kb. fél centi vastagra. (Én elfeleztem az összegyúrt tésztát és egyszerre csak az egyik felét nyújtottam ki.) Belőjük, mekkora tésztába lehet egy barackot bebugyolálni, és ennek megfelelő méretű kockákra vágjuk fel a kinyújtott tésztát. Jön a gombócolás (barackok tésztába csomagolása és két tenyér között hengergetés), majd ha már elég forró a víz, mehetnek bele főni. A hagyományos vélekedés szerint ha feljön a víz felszínére, akkor készen van, megfőtt a gombóc. A kifőtt gombócokat egyből meghempergetjük az előkészített (megpirított) prézliben, ilyenkor jól magára tudja szedni a megkívánt bundát.

Én személy szerint kihűlve szeretem, porcukorral. Sok porcukorral.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
A bejegyzésekben szereplő valamennyi fotó szerzői jogi védelem alatt áll és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.