2011. május 25., szerda

Bodzaszörp

Hétvégén csináltuk, és gyorsan fel is teszem, mert már nem sokáig virágzik a bodza. Aki akar, az most próbálkozzon!

A bodzaszörp nálunk családi tradíció, a közös élménykincs része, és évtizedek óta nagy kedvencem, sőt már sikerült belebolondítani jelenlegi szűkebb családomat is, így a továbbélés úgy tűnik, biztosított. A recept alapja a múlt homályába vesző, réges-régi Magyar Konyha volt, és a hozzávalók aránya az évek során tökéletesedett a jelenlegi formára. Ez még az a korszak lehetett, amikor a málnaszörp és a jaffa volt az üdítő (szódával!), így a mainál talán nagyobb érdeklődésre tarthatott számot egy szörp-recept.

A szűk keresztmetszet a bodza maga, amely két-három hétig virágzik. Menetrend szerint valamikor ennek a két-három hétnek az elején hirtelen a homlokunkra csapunk: virágzik a bodza (máris? még csak most volt anyák napja...) és SOS lefixáljuk a bodza-befőzős hétvégét. (Ez amiatt is hihetetlen, de tényleg, mert az utóbbi 5-8 évben már én kezdeményeztem a befőzést, mégsem alakult ki bennem érdemi tapasztalat arra vonatkozóan, hogy mikorra várható a bodza virágzása. ) A bodzát félreeső helyen kell szedni, hogy ne legyen poros-szmogos, (metsző)olló nagy segítség hozzá.

A szörpihez a következők szükségesek:
"alaplé", ami 6,5-7 l vízből és kb. 70 dkg bodzavirágból készül (A bodza mennyiségéhez érdemesebb a főzéshez használandó edényt alapul venni, azt kell jól megtömni a virágokkal. Úgy is mondhatnám, hogy annyi bodza kell, amennyi 6,5-7 l vízbe - jól beletömörítve - belefér.)

5 kg cukor
10 dkg citromsav (patikában kapható)
5 citrom leve

Két óriási edényre lesz szükség. Az egyikbe beletesszük a vizet és a bodzavirágokat, és felforraljuk. Ezután leszűrjük a másik edénybe, az a cél, hogy 6-6,5 l alaplevünk legyen, ezzel arányos a többi hozzávaló. Az alaplébe belekeverjük a cukrot, citromot, citromsavat, és forrástól számított 15-20 percig gyöngyöztetjük, időnként a tetején képződő habot leszedjük. (A képen a közelebbi edényben az alaplé készül, a távolabbiban már a cukros szirup fő. Nálunk két fazékkal, szimultán megy a főzés, mert 2-3 adagot csinálunk.)


A késznek nyilvánított szirupot tisztára mosott szörpös üvegekbe töltjük, lezárjuk és ún. dunsztba helyezzük (sok takaróval és törölközővel letakarjuk, meleg kuckót készítünk nekik, hogy lassabban hűljenek ki). Másnap, mikor teljesen kihűltek az üvegek, lehet címkézni ("Bodza 2011") és félreeső helyre szállítani a friss szörpöket. Mivel a családi hagyomány szerint akkor a legjobb a szörp, ha érik, ezért legalább októberig érdemes várni a felbontással. (Szerencsés esetben addig kitart a tavalyi.) De a rend kedvéért ideírom: korábbi fogyasztása sem okoz egészségkárosodást. :))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
A bejegyzésekben szereplő valamennyi fotó szerzői jogi védelem alatt áll és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.