2011. április 20., szerda

Pizza!


Kenyérsütő projektünk újabb állomása a pizza. (Lassan már nem kell megvenni Bertinet könyvét, mert az összes recept fenn lesz :)) na jó, azért nem, és a könyvhöz mellékelt szemléltető videó nem helyettesíthető) A pizza nagy királyság, finom paradicsom, nyúlós sajt, mmm... A házi változat méreteiben a Pizza Hut-féle vastagtésztás verziót idézte, ízében azonban megmaradt a hagyományos margheritánál, kis gombával kiegészítve. A pizzaszósz receptre Stahl Judit első szakácskönyvében szerepel, a meglepő az volt benne (nekem legalább is), hogy nem "főzött" paradicsomszósz, hanem "nyers".


Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt
20 g búzadara
10 g só
15 g élesztő
1-2 csipet búzasikér
50 g olívaolaj
320 g víz

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
2 teáskanál szárított oregánó
2-3 gerezd fokhagyma szétnyomva
2 evőkanál olívaolaj
1 kis doboz sűrített paradicsom
bors

A megszokott módon dagasztás, majd pihentetés legalább 1 órát, de itt megengedi, sőt javasolja a Mester, hogy egy éjszakát a hűtőben pihenjen a tészta. Pihentetés után két vagy három egyenlő részre osztjuk a tésztát, és valamennyit lisztezett deszkán kinyújtjuk, illetve a tenyerünkkel kilapítjuk, olyan vékonyra, amennyire csak bírjuk (mert mindig összeugrik a kis nyavalyás). Megy rá a szósz (aminek az elkészítésével kapcsolatban egy fontos dolgot kell megjegyezni: a paradicsomot le kell csepegtetni, különben nagyon híg lesz a szósz és eláztatja a pizzát. A levétől megszabadított paradicsomokat és a többi hozzávalót botmixerrel vagy turmixszal egyneműsítjük.) Majd jön a feltét, jelen esetben mozzarella, szeletekre vágott gomba és bazsalikom. Végül meglocsoljuk olívaolajjal. A sütőt 250 C fokra kell előmelegíteni, de a pizzák berakásakor vissza kell venni 240 C fokra. (Amúgy a Wiki szerint az autentikus pizza napoletanat 485 C fokos kövön sütik, ezek szerint ilyen meleg van egy kemencében.) Kb. 25 perc alatt sül készre. Rácsra téve hűtjük, egy darabig, aztán még forrón nekilátunk, mert már nem bírunk tovább várni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
A bejegyzésekben szereplő valamennyi fotó szerzői jogi védelem alatt áll és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.