2012. október 4., csütörtök

Torta első szülinapra

Sietve leszögezem, hogy abban az értelemben nem klasszikus első szülinapos torta, hogy nem oldja meg a "se tej, se tojás" problematikát, viszont tényszerűen ezt csináltam a kisebbik első szülinapjára és az ünnepelt is fogyasztott belőle (persze nem a karamellás dióból). 


Hozzávalók: 

50 dkg reszelt alma (nagy lyukú reszelőn reszelve)
30 dkg cukor 
(jelen esetben 10 dkg barna cukor + 5 dkg vaníliás cukor + 15 dkg kristálycukor)
1 csomag sütőpor
1 tojás
fél citrom reszelt héja
fél kiskanál őrölt fahéj
25 dkg rétesliszt

a forma kikenéséhez vaj és liszt

a díszítéshez 1 alma, 4 dkg cukorból készült karamell, egy jó marék dió durvára vágva

A tésztához a reszelt almát megfűszerezzük a citromhéjjal, fahéjjal, egy másik tálban pedig összekeverjük a cukrot, tojást, sütőport. A keveréket hozzáadjuk az almához, végül a lisztet is belekeverjük. Egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk-lisztezünk, beleöntjük a tésztát és 180 C fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e). 

A díszítéshez először karamellt készítünk, majd amikor már szépen megbarnult a cukor, hozzákeverjük a diót, és azonnal egy kiolajozott tepsire terítjük, hogy ott hűljön ki. Ha kihűlt, összemorzsoljuk, nagyjából szétszedjük a dió-darabokat. A karamell készítéséhez használt serpenyőbe bedobunk egy darabka vajat, és azon sütjük meg a meghámozott és cikkekre vágott almát.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Creative Commons Licenc
A bejegyzésekben szereplő valamennyi fotó szerzői jogi védelem alatt áll és a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.